– Akut smärta uppstår alltid plötsligt och är ALLTID nytt, dvs du har inte haft ont tidigare på samma ställe. Om du har haft ont tidigare på samma ställe, då är det inte akut smärta , det är långvarig återkommande smärta.  

Exempel på akut smärta kan vara plötslig ryggskott eller nackspärr. Det kan vara bra att veta att ryggskott eller nackspärr inte ”bara” ska vilas bort, vilket oftast ges som rekommendation på vårdcentraler. – Det är en myt att dessa problem ska vila bort. Rekommendationen tillsammans med vila är ofta, ta Alvedon och en Ipren, sen så försvinner problemet. – DET ÄR FEL –  Alvedon och Ipren tar bort smärta och inflammation, ja. Men det tar inte bort funktionsstörningen som kommer av ett akut ryggskott eller ett nackspärr. Funktionsstörningen i det område som drabbades av ett ryggskottet eller nackspärret finns kvar efter det att smärtan vilats bort. Funktionsstörningen fungerar som en tickande bomb i ryggen eller nacken, redo att ge dig ett nytt ryggskott eller nackspärr. Denna typ av besvär leder alltid till återkommande smärtor på samma ställe samt nya besvär på andra ställen i kroppen också.

– Långvarig eller återkommande smärta är ofta, vilket inte alla vet, ett obehandlat akut besvär, som övergått till ett kroniskt tillstånd.

Behandlingen mot långvariga besvär/smärtor är alltid tidskrävande och komplex. – Det krävs som regel olika terapeutiska åtgärder för att bli kvitt problemen.